big green egg

Zo houd je de beste winterbarbecue

De koude winterdagen zitten er weer aan te komen en dat betekend dat het tijd is voor het organiseren van een winterbarbecue. Heb je daar nog nooit van gehoord? Dan moet je het zeker een kans gaan geven. Barbecueën is namelijk niet alleen geschikt voor de zonnige zomerdagen maar ook in de winter kan dit super gezellig zijn. Hier zijn enkele tips voor het organiseren van een toffe winterbarbecue.

Ten eerste: welke barbecue is het beste?

Je moet natuurlijk wel de beste barbecue hebben die geschikt is voor het stoken in de winter. Het is echter zo dat je bij een vereiste temperatuur van zeventig graden in de barbecue, slechts veertig graden extra nodig hebt als het buiten dertig graden is. Maar in de winter heb je natuurlijk niet te maken met deze luxe temperaturen. Je moet dus heel wat overbruggen dankzij het vriespunt. Daarom is er ook een super goede barbecue vereist. Als het aankomt op de typische zomer barbecues dan zijn deze vaak van een dun materiaal gemaakt. De temperatuur in de barbecue zal hierdoor eerder worden beïnvloed door het koude weer. Voor wie wil winterbarbecueën moet dus een kamado hebben. Dat is een barbecue met een keramische kuip. Deze kan de kou dan buiten houden. Goede merken hiervoor zijn bijvoorbeeld de big Green Egg. Ook is het belangrijk dat de barbecue een deksel heeft. Deze moet dan ook voornamelijk dicht blijven bij het barbecueën.

De big green egg

Waar plaats je de winterbarbecue

Natuurlijk is de plaats van de barbecue ook erg belangrijk, vooral in de winter. De warmte rondom de barbecue zorgt er in de zomer voor dat het ook warm blijft in de barbecue. In de winter zit je natuurlijk met andere omstandigheden zoals een stevige wind. Zorg er dus voor dat de barbecue zo min mogelijk in de wind staat. Je moet echter wel oppassen voor dat je niet de barbecue vlak naast een houten schutten of plastic regenpijp zet. Wanneer het heeft gesneeuwd moet je ervoor zorgen dat alle sneeuw weg is rondom de barbecue. Het kan namelijk een gevaarlijke situatie worden als het sneeuw smelt en weer aanvriest. Je wilt natuurlijk niet uitglijden bij de barbecue.

 

Zorg ervoor dat er voldoende licht is

In de zomer is het natuurlijk urenlang nog licht in de avond. Je kunt dan alles goed zien als je aan het barbecueën bent. In de winter is dit echter wel anders. Het is meestal om vijf uur al pikkedonker en dan kun nauwelijks nog iets zien bij de barbecue. Zorg er daarom voor dat jij genoeg licht hebt rondom de barbecue. Je kunt bijvoorbeeld een hoofdlampje aanschaffen zodat je het vlees goed kunt bekijken. Sommige barbecues hebben zelfs een ingebouwd lampje.

Er moet voldoende brandstof zijn voor een winterbarbecue

In de winter doet een barbecue er twee of drie keer langer over om op temperatuur te komen dan in de zomer. Zoals al eerder vermeld kan de barbecue door de kou in de winter langzamer warm worden. Er zijn dus meer briketten nodig in de winter dan in de zomer. Je kunt het beste dus altijd een extra briketten zak erbij hebben. Als je op gas barbecuet moet je zorgen voor een volle fles. Je kunt ook altijd het beste een extra gasflesje achter de hand hebben. Jee het namelijk maar nooit.