Een bouwlaser is altijd handig bij het klussen. Je moet namelijk wel super nauwkeurig te werk gaan en daarbij kan een bouwlaser je enorm goed helpen. Het is echter niet zo gemakkelijk om een bouwlaser aan te schaffen want de keuze is vrij ruim. Welke bouwlaser is nou geschikt voor jou project? Lees in dit artikel alles wat je wil weten over bouwlasers zodat jij de juiste kunt kopen.
Hoe werkt een bouwlaser?
Gelukkig is het gebruiken van een bouwlaser niet zo lastig als het kopen ervan. Hij werkt namelijk volgens een simpel principe. Je kunt voor projecten een loodrechte lijn creëren met de bouwlaser doordat de laserlijnen worden omgebogen door een laserdiode. De lijnen die dan ontstaan vormen dus een waterpasvlak. Jij kunt dan aan de hand hiervan meetpunten uitzetten.
Waarvoor gebruikt men bouwlasers?
Om er achter te kunnen komen welke bouwlaser het best geschikt is voor jou, moet je eerst weten waarvoor je het gaat gebruiken. Er zijn veel verscheidende projecten waarvoor je de bouwlaser kunt gaan gebruiken. Zo kun je het apparaat gebruiken bij het plaatsen van plafondtegels of stopcontacten in een huis. Maar je kunt het ook gebruiken voor het installeren van stoelleuningen in de eetkamer. Kleinere taken zoals het ophangen van fotolijstjes in de woonkamer kunnen natuurlijk ook worden gedaan met de bouwlaser.
De indoor toepassingen van de bouwlaser
Er zijn verschillende indoor toepassingen die de bouwlaser kan uitvoeren. Zo kun je muren loodrecht zetten en oprichten, vloeren nivelleren, plafonds zetten en stoelrails of lambrisering installeren. Daarnaast kan hij ook gebruikt worden bij het uitlijnen van planken en kasten. Bij indoor toepassingen is het wellicht verstandig om een groene bouwlaser aan te schaffen. De groen kleur is namelijk goed zichtbaar.
De outdoor toepassingen van een bouwlaser
Als je de bouwlaser buiten wilt gaan gebruiken, dan zijn er ook verschillende outdoor toepassingen die je met de bouwlaser kunt uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld palen, veranda’s, hekken en balken eenvoudig meten, metselwerk uitlijnen maar ook enquêtes en mapping doen. Daarnaast kun je ook werken onder afschot.
De rotatielaser
Met de rotatielaser kun je op een roterende wijze een horizontale lijn afgeven. Ze zenden typisch een niveaulijn uit rondom de gehele kamer. De gebeurt dan in 360 graden. Een roterende laser is vaak wel wat groter maar kun je ook op hun zij leggen. Zo kunnen ze ook een verticaal vlak creëren.
Automatisch nivellerende en zelf nivellerende lasers
Een zelf nivellerende laser is erg handig aangezien hij het zelf het waterpasvlak maakt en er ook voor zorgt dat deze zo blijft. De bouwlaser zal dan zichzelf blijven nivelleren wanneer het waterpasvlak doorbroken is. In de meeste gevallen hebben ze een interne slinger die voor jou de nivellering uitvoert.
Split beam lasers
Dan heb je nog de split beam lasers die horizontale of verticale stralen kunnen uitzenden. Zo kun je loodrechte en waterpas lijnen bepalen. Je kunt er echter niet vanuit gaan dat deze laser een verticale én een horizontale laserlijn tegelijkertijd kan produceren. Het is meestal zo dat er één niveau bundel is die een vlakke lijn ronde de kamer kan produceren. De andere straal is dan gewoon een dot op het plafond.
De laserontvangers
Een handontvanger is een integraal onderdeel van een roterende laser. Deze worden ook wel laserdetectoren genoemd. Ze worden gemonteerd op statieven en helpen je om de laserstraal te detecteren als je buiten aan het werk bent. Je kunt de laserstraal namelijk overdag moeilijk zien. Hoe dit werkt? Meestal produceert de detector een geluid. Dit is dan een korte piep als je op niveau bent en een stevige pieptoon als je je op het niveau bevindt.
De vaste en variabele rotatiesnelheden
Als je een bouwlaser koopt kun je kiezen tussen een variabele of vaste rotatiesnelheid. De Rotations Per minute (RPM) laat het aantal keren dat een laser in een minuut ronddraait zien. Als je kiest voor een snellere RPM dan is hij dimmer maar reikt de bouwlaser wel verder. Als je gaat voor een langzamer toerental dan reikt de bouwlaser niet zo ver maar is hij wel helderder en gemakkelijker te spotten. Een langzamere RPM kun je dus het beste gebruiken voor binnen en een snellere RPM kun je het beste gebruiken voor buiten.