Wat is tabletteren?

Wat is tabletteren?

Tabletteren is een manier om medicijnen of snoep te veranderen in tabletten. Bij medicijnen worden tabletten vaak zo gevormd dat ze gemakkelijk in te slikken zijn. Bij het vervaardigen van snoeptabletten worden de tabletten zo gemaakt dat ze makkelijk zijn om op te kauwen. De keuze bij het maken van snoeptabletten is om deze reden breder dan de keuze bij het maken van medicijntabletten.

Het proces van tabletteren

Het proces van het maken van tabletten is een lastig proces, omdat het uit verschillende fasen bestaat. De stoffen en de samenstelling van deze stoffen veranderen tijdens het proces een aantal keer voordat het punt wordt bereikt waarop de samenstelling goed is. Bij het vervaardigen van tabletten zijn er verschillende methodes mogelijk. De eerste methode bij tabletteren is het proces van granulatie, het tweede proces is het proces van compressie.

Bij beide processen is de eerste stap gelijk, namelijk het malen en het mengen. Het bepalen van de maat is een belangrijke eerste stap in het proces van het maken van tabletten. Het maken van tabletten is makkelijker wanneer de verschillende ingrediënten even groot zijn. Dit zorgt er namelijk ook voor dat verschillende tabletten over gelijke hoeveelheden bestaan. Bij tabletteren heeft het maken van kleinere tabletten een aantal voordelen.
Het eerste voordeel is dat kleinere tabletten beschikken over een verhoogd oppervlak, wat betekent dat de verschillende ingrediënten sneller oplossen. Hiernaast is het bij kleinere tabletten makkelijker te garanderen dat de inhoud per tablet goed overeenkomt.

tabletteren

Poeder mengen

Het mengen van poeder is qua moeilijkheid een grotere uitdaging dan het mengen van vloeistof. Dit komt omdat het lastig is om de juiste balans te vinden tussen verschillende ingrediënten bij het mengen. Het proces wordt tegenwoordig efficiënter uitgevoerd, door gebruik te maken van machines die het mengen, granuleren en het drogen tegelijkertijd uitvoeren. Dit bespaart zowel tijd als geld, omdat verschillende onderdelen van het proces tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd.

Granuleren

Nadat de verschillende delen zijn gemengd, wordt er begonnen met het granuleren. Het doel van granuleren is om homogeniteit in het geneesmiddel te krijgen. Er is veel ervaring nodig om dit onderdeel van het proces op orde te krijgen. Het proces kan zowel soepel als moeizaam verlopen, dit wordt mede bepaald door de kwaliteit van de korrel.

Na het mengen en het granuleren is de fase van het drogen aangebroken. In deze fase wordt het vochtniveau op peil gehouden, zodat er nog wel genoeg aanwezig is om de vloeiende eigenschappen van het medicijn te garanderen. Bij het drogen wordt er vaak gebruik gemaakt van de wervelbeddroger, de vacuümdroger of de vriesdroger. Ook de turbodroger, de sproeidroger of de panendroger worden gebruikt. Na dit alles worden de korrels samengeperst om de tablet te kunnen maken. De pers waarin het tablet wordt geperst is een machine met meerdere stations. De pers doet zijn werk met hoge snelheid en perst de korrels met hoge precisie in de juiste vorm. De pers is ook in staat om de naam van de fabrikant op het tablet te zetten.

Het testen van het tablet gebeurt vaak handmatig of door middel van zogenaamde automatische bemonstering. Tijdens het testen wordt er onder andere gekeken naar de hardheid van de tabletten en ook wordt er gekeken naar hoe breekbaar de tabletten zijn. De test moet kunnen laten zien dat de tabletten de verpakking gaat overleven zonder hierbij kapot te gaan. Ook testen op brosheid en slijtage worden in grote, roterende trommels uitgevoerd.

De kenmerken van gecomprimeerde tabletten

De vorm van gecomprimeerde tabletten kan verschillen. Zo zijn er ronde tabletten, langwerpige tabletten, dikke tabletten, dunne tabletten, platte tabletten en gegraveerde tabletten. Ook zijn er gecoate tabletten of tabletten met kleuren en verschillende lagen. Het comprimeren van tabletten gebeurt dus op verschillende manieren, met verschillende resultaten tot gevolg. Ook de verpakkingen van tabletten kunnen verschillen. Zo is de zogenaamde blisterverpakking een type verpakking die veel voorkomt. Dit type verpakking is makkelijk te gebruiken en ook geeft dit type verpakking je de mogelijkheid om de inhoud te zien zonder dat je de verpakking open hoeft te maken. Sommige verpakkingen bestaan uit losse onderdelen, waarbij je ieder tablet apart kunt uitnemen zonder de andere tabletten hierbij uit de verpakking te halen. Bij dit type tablet moet je de houdbaarheidsdatum per tablet in de gaten houden.

De belangrijkste fasen van het maken van tabletten zijn het verkleinen van de deeltjes, het mengen van de deeltjes, het granuleren, het drogen, het verdichten, het testen en het aanbrengen van benodigde coating.