Wanneer je een WordPress website hebt gemaakt, moet je rekening houden met een aantal belangrijke aspecten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de software en plug-ins regelmatig update, maar ook zul je back-ups moeten maken. Een back-up zorgt ervoor dat jouw gegevens (en die van je klanten) veilig zijn wanneer er zich een storing, hackaanval of een ander probleem voordoet. Gelukkig is het maken van een back-up heel eenvoudig en kun je dit op verschillende manieren doen. Wij leggen het uit!
1. Installeer een back-up plug-in
Je kunt back-ups op verschillende manieren doorvoeren. Een van de eenvoudigste manieren is door een back-up plug-in te installeren. Deze kun je downloaden wanneer je inlogt op jouw WordPress website. Er zijn verschillende soorten plug-ins beschikbaar die automatisch back-ups kunnen maken; hier hoef je dus zelf niets voor te doen. De plug-in zorgt ervoor dat jouw gegevens worden opgeslagen op een externe locatie, zoals een server of de cloud.
Zorg er wel voor dat je een betrouwbare plug-in download. Lees dus eerst de beoordelingen voordat je daadwerkelijk iets installeert.
2. Maak handmatig een back-up
Naast het gebruiken van back-up plug-ins, raden we aan om handmatig een back-up te maken. Zo weet je zeker dat alle belangrijke gegevens hersteld kunnen worden. Maar hoe doe je dit? Je maakt eenvoudig een back-up door alle bestanden van je website te downloaden en te exporteren. Om dit te doen kun je handige tools gebruiken; deze worden vaak beschikbaar gesteld door je webhostingprovider.
3. Sla je back-ups goed op
Het maken van back-ups is heel belangrijk, maar het is nog belangrijker dat je deze gegevens goed opslaat. Kies daarom een veilige locatie voor je bestanden, zoals een externe server of een cloudopslagdienst, zoals Dropbox of Google Drive. Ook een lokale harde schijf kan een goede optie zijn.
Wil je WordPress onderhoud laten uitbesteden, inclusief het maken van back-ups? Door een WordPress specialist in te schakelen, weet je zeker dat je gegevens veilig zijn!